Дом на камиона присъедини Чехобул

Варненската фирма Хер1 ЕООД, поизвестна като Дом на камиона, прохожда през 1993–1994 година, като продава резервни части за камиони от бившите социалистически страни – Škoda, IFA, Ikarus. На новата фирма ръка подава Чехобул, тогава един от най-големите вносители на части за Škoda, Tatra и Avia

Дом на камиона става техен дистрибутор първоначално за Варна, а впоследствие и за Стара Загора, Плевен и други градове, в съответствие със собственото си разрастване. „Чехобул има една от най-големите заслуги да станем това, което сме в момента“, разказва Иван Христов, управител на Дом на камиона. 

На границата между двата века дейността се пренасочва към внос на части за западните марки камиони и автобуси и Дом на камиона е от първите фирми, които бързо и успешно се преустройват. Още оттогава собствениците на двете фирми са в приятелски отношения. През 2020 година дългогодишните собственици на Чехобул решават постепенно да се оттеглят от бизнеса. Сервизът работи, но търговията с части е преустановена. От Чехобул предлагат на управителя на Дом на камиона да поеме бизнеса. Първата стъпка е наемането на магазина за части в Пловдив, на бул. Васил Априлов № 152. В града на тепетата Чехобул в областта на резервните части е име, познато на всички, с множество клиенти, които новият собственик се надява да запази.

Дом на камиона не е открил в Пловдив магазин за части поради етични съображения – не желае да конкурира Чехобул на собствения му терен, независимо че вторият по население град е може би българската „столица“ на камионите.

Партньорството е лоялно и добро, националната верига Дом на камиона пренасочва към сервиза на Чехобул свои клиенти с възникнали проблеми в района на Пловдив. След още няколко месеца от пловдивската фирма предлагат на Дом на камиона да поеме собствеността и управлението и на сервиза. Споразумението е постигнато лесно и варненското дружество влиза в Чехобул, от който излизат досегашните собственици. Сега тук търговската дейност се развива от Дом на камиона, а сервизната – от Дом на камиона и Чехобул. Новият собственик запазва досегашния персонал на Чехобул, а вече е назначил и нови хора. Подобрява условията за труд, оборудването, инструментите, предвижда и освежаване на сградите. 

Най-голямата частна БГ верига

Дом на камиона е национална верига, отлично допълнена от вливането на Чехобул, чиято сервизна база в Пловдив е проектирана специално за бизнеса с товарни превозни средства и автобуси. Сега Дом на камиона е най-голямата частна верига от сервизи и магазини в страната, с обекти във Варна, София, Пловдив, Плевен, Бургас и Стара Загора. В почти всичките си сервизни центрове обслужва техниката на превозвачи от национално значение.

Фирмата е Златен сервизен партньор на WABCO, оторизиран търговски партньор на Knorr-Bremse, а и сервизен такъв за Варна и Плевен (към 2022 година – и в Пловдив), оторизиран партньор на SAF-Holland, оторизиран сервиз на Wielton, на VDL Bus & Coach, оторизиран дилър на Webasto и Eberspacher. Сред основните доставчици са и утвърдени лидери като Contitech, Götze, Jost, Kolbenschmidt, Kongsberg, Mahle, Meritor, Nüral, Luber-Finer, Sachs, Valeo, ZF.

Ползи за клиентите

Дом на камиона е един от големите български вносители на части за камиони и автобуси и всички части, които внася директно, ще могат да се получат и от магазина в Пловдив на преференциални цени. Съответни отстъпки ще получават и сервизите. Клиентите, използващи сервиза на Дом на камиона в Пловдив, при възникване на проблем вече могат да разчитат на сервизите на веригата в останалата част на страната.

В условията на пандемията и затрудненията, които тя породи, вливането на пловдивския сервиз и магазин за резервни части в Дом на камиона дава ново ниво на стабилност и за персонала, и за клиентите на фирмата. Клиентите в региона могат да разчитат на по-бързо обслужване от надеждна структура.

Новият собственик преговаря с Grantex – марка гръцки спирачни накладки, която бе силно представена при Чехобул и досега не влизаше в листата на Дом на камиона.

Ще повишим нивото и качеството на обслужване в обектите на Чехобул. Обновихме всички диагностични уреди. Предстои закупуване на апаратура за KnorrBremse и WABCO, ще има и станция за обслужване на климатици“, категоричен е г-н Христов.

Обратно